Ekspresowa, bezglutenowa szarlotka sypana

Któż z nas nie lubi słodyczy? Chipsy, chrupki kukurydziane, żelki i czekolada mleczna to produkty, od których bardzo trudno się uwolnić. Niestety, nie są one najlepsze dla naszej diety – cechują się wysoką kalorycznością i niewielką zawartością produktów zdrowych i zbilansowanych. Czy oznacza to zatem, że nie można jeść żadnych słodyczy i należy odmawiać sobie chwili słodkiej przyjemności? Oczywiście, że nie! Idealnym sposobem na złagodzenie chęci na małe co nieco są domowe, pyszne ciasta. Nie warto sięgać po te kupione w sklepie, ponieważ zazwyczaj są one ulepszane produktami chemicznymi, takimi jak barwniki i polepszacze smaku.

Niektóre wypieki wymagają nakładu czasowego, jednak my skupimy się na przedstawieniu przepisu prostego i ekspresowego. Nasza szarlotka jest świetnym pomysłem na zdrową przekąskę na rodzinne przyjęcie czy pyszny podwieczorek do kawy lub herbaty.

Głównym składnikiem szarlotki są pyszne polskie jabłka, którymi zachwyca się cały świat. Pozbawione chemii, błyszczące z natury i zachwycające soczystym smakiem oraz zapachem – takie są nasze owoce. Jabłka wykazują świetne właściwości oczyszczające oraz antyoksydacyjne. Są naturalnym składnikiem, który pomaga w detoksykacji organizmu i zalecany jest osobom palącym papierosy. Pomimo kwaskowego smaku jabłka wykazują właściwości odkwaszania organizmu. Ponadto wzmacniają one mięśnie i układ nerwowy, przez co idealnie sprawdzą się w sytuacji polepszenia samopoczucia i wyeliminowania stanów depresyjnych.

Składniki

Przygotowanie: Życzymy niskokalorycznej słodyczy!

Do góry↑